21.3.2016

Finnan päivitys toi sujuvan mobiilikäytön ja muita uudistuksia
Kirjastojen, museoiden ja arkistojen Finna-verkkopalvelun tuore päivitys näkyy entistä sujuvampana aineistojen hakemisena ja selailuna varsinkin mobiililaitteilla. SAMKin Finnan etusivu, valikot ja toiminnot ovat myös uudistuneet. Löydät etusivulta hakutoiminnot, kirjaston uutisia, linkin oman alasi aineistolistaan, oikotiet eniten käytettyihin aineistoihin ja uusia kirjoja.
Kirjoittaessasi hakusanoja avautuu esiin aiempaa monipuolisempi hakuehdotusvalikko. Voit täydentää hakua automaattisesti tai kohdistaa sen johonkin aineistotyyppiin. Voit myös kohdistaa haun otsikkoon, tekijään tai aiheeseen.
Haun jälkeen voit rajata hakutulosta. Rajaustoiminto korvaa aikaisemmin hakukentässä olleen alasvetovalikon, jossa saattoi valita aineistotyypin hakua tehdessä. Voit valita erilaisista rajauksista yhden tai useamman. Voit valita näytettäväksi vaikkapa kirjat ja opinnäytetyöt.

Kansainväliset e-aineistot -välilehdellä on hakutulos kymmeniä miljoonia tutkimusartikkeleja ja -julkaisuja kattavasta Primo Central -hakemistosta.
Teoksen sijainti hyllyssä näkyy nyt selkeämmin hakutuloksessa. Hakutuloksessa on myös linkki verkkoaineistoon silloin, kun sellainen on tarjolla.
Aineiston nimeä klikkaamalla pääset saatavuustietojen sivulle, jossa näytetään nyt vain osa julkaisun tiedoista ja näin on saatu sijainti ja lainatilanne näkymään entistä vaivattomammin.
Kokonaan uutena toimintona voit katsoa ja kopioida talteen julkaisun lähdeviitteen alustavan mallin. Lopullinen viitteen muoto tulee katsoa opinnäytetyön ohjeista ja muokata viite sen mukaan.

Kotimaisten artikkelien haku eli ns. Nelli-haku poistui. Syynä on se, että tätä hakutoimintoa oli käytetty vain vähän ja toisaalta Finnan taustalta on poistumassa hakua hoitanut ohjelmisto. Kotimaisten lehtiartikkelien tietoja voi hakea eri tietokannoista kuten Aleksi, Arto ja Medic.

Yllä ovat tärkeimmät uudistukset. Niiden lisäksi on joukko muitakin käytettävyyttä parantavia muutoksia ja uusia toimintoja.

Uudistukset koskevat sekä Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelua että mukana olevien organisaatioiden omia näkymiä. Finna.fi kokoaa kaikkien mukana olevien yli sadan kirjaston, arkiston ja museon aineistot samaan hakuun. Museoiden ja kirjastojen omien aineistojen näkymiä on tällä hetkellä yli 30 kappaletta. Finna on Kansalliskirjaston ylläpitämä palvelu ja osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta.Harri Salminen


Ei kommentteja: