18.9.2014

Saako kurssikirjan vai ei?

Satakunnan Kansan tekstaripalstalla otettiin 18.9. kantaa kurssikirjojen saatavuuteen kirjastoista.


SAMKin kirjastossa yritetään kovasti huolehtia kurssikirjojen saatavuudesta opintojen sujuvuuden turvaamiseksi. Meidän ratkaisumme on:

  • Kurssikirjoja pyritään hankkimaan rahoituksen puitteissa useita kappaleita opiskelijamäärä huomioiden. 
  • E-kirjana hankitaan aina, kun sellainen on saatavissa - mieluiten sellaisena e-kirjana, jossa samanaikaisten käyttäjien määrää ei ole rajoitettu ja jonka voi lukea netissä ja ladata omalle tietokoneelle ja tablettiin. 
  • Kurssikirjoista hankitaan myös lyhytlainakappale, jonka voi lainata yön tai viikonlopun yli.
  • Kurssikirjojen laina-aika on useimmissa kampuskirjastoissa yksi viikko kerrallaan ja myöhästymismaksu 50 senttiä päivässä. 
  • Yritämme viedä viestiä opettajille siitä, että käytettäisiin aineistoa, jota on saatavissa myös e-kirjoina ja saisimme kirjastoon tiedot kirjoista hyvissä ajoin ennen kurssia.
  • Kerromme tilaisuuden tullen suomalaisten kustantajien edustajille, että haluamme kotimaiset oppikirjat myös e-kirjoina. Erityisesti terveydenhuollon e-oppikirjoista on pulaa.


Miltä tilanne näyttää? 


Tällä hetkellä kurssikirjoja on lainassa 2659 kappaletta, joista erääntyneitä on 442 eli 17 %. Tämä on mielestäni vielä siedettävä tilanne. Useimmiten kurssikirjan saa kohtuullisessa ajassa, kun jättää kirjaan varauksen.

Jos katsotaan muita kuin kurssikirjoja: kokoelmissa, joissa on neljän viikon laina-aika, erääntyneiden kirjojen osuus kaikista lainassa olevista kirjoista on 9 %. Lainassa on 11019 kirjaa.

Maksut tulivat vuonna 2002


SAMKin kirjastossa otettiin myöhästymismaksut käyttöön vuonna 2002. Sitä ennen kurssikirjoja pidettiin lainassa pitkiäkin aikoja, koska ainoa käytännön seuraus lainan erääntymisestä oli kirjastosta tipahtava palautuspyyntö. Myöhästymismaksujen myötä kirjat saatiin kiertämään tehokkaammin. Kurssikirjojen maksu oli aluksi sama kuin muullakin aineistolla, nykyään kuitenkin korkeampi eli 50 senttiä päivässä.Harri Salminen

Ei kommentteja: