2.4.2012

Terveysportti - ammattilaisen aarrearkku

Terveysportti on kattava portaali, joka sisältää luotettavaa terveysalan tietoa sekä alan ammattilaisille että maallikoille.

Terveysportin etusivun vasemmassa reunassa on linkkejä eri osioihin: mm. Lääkärin tietokannat, Sairaanhoitajan tietokannat, Duodecim Lääketietokanta, SFINX-lääkeinteraktiot jne. Etusivun keskiosassa on uutisia ja Kirjasto-otsikon alla linkit mm. Käypä hoito -suosituksiin, Diabetes- ja Sydänsairaudet-tietokantoihin sekä Matkailijan terveys -tietokantoihin, joista voi kätevästi voi tarkistaa esim. mitä rokotuksia tarvitaan siinä maassa, johon on matkustamassa.Terveysportin etusivun yläosassa on pikahaku Terveysportin valikoiduista tietokannoista ja oikeassa reunassa Etsi-otsikon alla pikahaut Lääkärin ja Sairaanhoitajan tietokannoista, Duodecim Lääketietokannasta ja PubMedistä (voi hakea suomenkielisillä sanoilla englanninkielistä aineistoa).

Kokeillaan Lääkärin tietokannoista hakua lapsi kuume. Haku tulkitsee välilyönnin JA-vaihtoehdoksi eli hakee artikkeleita, joista löytyvät molemmat sanat ja myös hakusanojen synomyymeillä. Hakutulos avautuu (selaimen asetuksista riippuen) uuteen ikkunaan tai välilehteen. Tarvittaessa hakusanan voi katkaista *-merkillä, esim. kuum*.Sivun oikeassa kehyksessä hakutulos on osuvuus- eli relevanssijärjestyksessä. Osuvimmat artikkelit löytyvät hakutuloksen alusta Keskeiset-otsikon alla. Tämän jälkeen toissijaiset lähteet ja viimeisenä ne artikkelit, joissa hakusanat löytyvät vain tekstistä (ei artikkelien otsikosta tai asiasanoista). Artikkelin saa luettavaksi klikkaamalla sen nimeä, jolloin se avautuu sivun vasempaan kehykseen. Pitkissä artikkeleissa on väliotsikot, joita klikkaamalla pääsee tarvittaessa haluamaansa kohtaan.

Duodecim-lääketietokannasta voi hakea tietoa lääkkeiden nimellä, lääkeaineiden nimellä ja taudin/oireiden (indikaatio) nimellä. Esimerkiksi haulla burana tulee kuvan osoittama tulos.Listalta voi valita haluamansa lääkevalmisteen, minkä jälkeen voi katsoa mm. lääkkeen annostustiedot, valmisteyhteenvedon ja hinnat.

Terveysportin käytöstä löytyy myös opasvideoita. Tämä videolinkki löytyy myös kirjastomme sosiaali- ja terveysalan tiedonlähteiden sivulta. Tällä hetkellä (2.4.2012) nuo videot eivät valitettavasti näytä toimivan normaalisti. Asiasta on reklamoitu sivun tuottajalle.

Terveysportti on hyvin laaja palvelu. Tässä blogikirjoituksessa on vain pari pientä esimerkkiä palvelun tarjoamista mahdollisuuksista. Olitpa ammattilainen tai maallikko, Terveysporttiin kannattaa tutustua!