1.4.2010

Tutustu p-Kirjaan!

Sähköisten kirjojen, e-Kirjojen ja verkkoaineistojen kattavan kokoelmansa täydennykseksi Satakunnan ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelut on hankkinut erän non-elektronista mediaa p-Kirjojen muodossa.

p-Kirja eroaa totutusta verkkokirjasta varsinkin siinä, että kirjan tekstiä ei lueta näytöltä vaan paperista. Paperilta luettaessa tekstiä ei vieritetä kuin näytöltä luettaessa. p-Kirjassa on yleensä tiivis yhdestä reunasta kiinnitetty paperipino, josta papereita käännetään yksi kerrallaan esille ja samalla luetaan paperille painettu teksti. Kirja voi sisältää tekstin lisäksi eri tyyppistä aineistoa kuten värikuvia ja taulukoita. Kirjan ympärille kiertyvä paksumpi osa, kannet, voi olla varsin koristeellinen, jopa taideteos itsessään.

Maailmalla p-Kirjat – printed books, pBooks, painetut kirjat – ovat saaneet myönteisen vastaanoton huolimatta siitä, että niiden e-Kirjoista melkoisestikin poikkeava käyttöliittymä on noviisille haasteellinen. "Printed book" tarvitsee vain harvoin tuekseen ulkopuolisia teknisiä ratkaisuja kuten latauslaitetta tai laajakaistayhteyttä, minkä vuoksi se sopii liikkuvan opettajan, oppijan ja kansalaisen tarpeisiin läppärin rinnalle. Tätä uutta kirjatyyppiä ei yleensä ole tarpeen varmuuskopioida, sillä tiedon katoamisen tai vahingoittumisen vaara on melko vähäinen.

p-Kirjat säilytetään kirjastossa hyllyissä ja niiden käyttö ei vaadi kirjautumista. Kirjojen tiedot tullaan arkistoimaan kortistoon, jonka avulla kirjat on helppo löytää. Kuvassa Latvian kansalliskirjaston erinomaisen käyttäjäkokemuksen antava kortisto, johon hankkeen vetäjä, suunnittelija Harri Salminen sai tutustua vuonna 2004.

Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoilla ja henkilöstöllä on mahdollisuus p-Kirjojen etäkäyttöön SAMKin ja kirjaston tilojen ulkopuolella. Etäkäyttö on mahdollista ikään kuin lainaamalla p-Kirja.  SAMK-tunnusta ei tässä tarvita. Lainaamisen yhteydessä kirjaston circulation manager kirjaa ylös tiedot kirjasta ja lainaajasta. Toisin kuin e-Kirja, p-Kirja palautetaan käytön jälkeen kirjastoon.

"Nämä uudet p-Kirjat tykkää, kun niitä luetaan", kertoo innostunut hankkeen puuhamies Salminen.

p-Kirjat ovat kirjastossa asiakkaiden käytettävissä huhtikuun alusta lähtien. Katso videolta, miten kirja toimii, ja tule tutustumaan! Informaatikot opastavat sinua mielellään p-Kirjan käytön alkuun.http://www.youtube.com/watch?v=4pyjRj3UMRM

10 kommenttia:

Päivi Y-K kirjoitti...

Loistava innovaatio! :)

Minna kirjoitti...

Video on riemastuttava :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei mahtavaa!!! Kiitoksia viikon kohokohdasta! =))

hollanti kirjoitti...

Hei, kun ei täällä poliisihallinnon verkossa saatu tuota videota auki.. Siksi jäimme epätietoisiksi, kummalta puolelta se p-kirja avataan. Meillä Polamkissakin on yksi kipale p-kirjaa, mutta kun emme ole ihan varmoja siitä avaamisesta -- tarvitaanko siinä voimakeinoja? Olisi kiva saada se auki vielä ennen pääsiäistä.
nimimerkillä vastauksesta kiitolliset Tuuli K. ja Platon Väli-Hii Polamkin kirjastosta

Anonyymi kirjoitti...

Printti-informaatikkomme ei ole nyt juuri paikalla, mutta luulen, että avataan oikealta. Kannattaa kääntää sitä eri asentoihin, kunnes se avautuu oikealta. Jos p-Kirjanne lisenssi vaatii kuitenkin jonkun salasanan sanomista tai jotain.
-SAMK kirjasto

Anonyymi kirjoitti...

Tuli vielä mieleemme, että kattaahan hankkimanne p-Kirjan lisenssi avausoikeuden ammattikorkeakoulun auktorisoidulle opetus- ja muulle henkilöstölle? Lisenssikysymysten kanssa mekin olemme SAMKissa joutuneet viime aikoina tahimaan.
- SAMK kirjaston helpdesk

Teija kirjoitti...

P-kirja on taattu hittituote, killer application. Innovaatio!

Anonyymi kirjoitti...

Heti tämän luettuani peruin iPad -tilauksen. Eihän se tule pärjäämään p-Kirjalle mitenkään!
-JyriH, JAMK

Anonyymi kirjoitti...

Espoon kirjastossa lainataan asiakkaille tyhjiä BeBook sähkökirjoja.
Miten p-kirjasta saisi sellaisen version?

Harri kirjoitti...

Näyttäisi olevan sillä tavalla, että p-Kirjat toimitetaan loppukäyttäjälle yleensä ei-sisältövapaina. Kirjan voi kuitenkin esimerkiksi kirjaston lainauskäyttöä varten modifioida sisältövapaaksi käyttäen narua. Tässä tarkemmat ohjeet:

http://www.instructables.com/id/How-to-easily-and-cleanly-remove-pages-from-books/